Καστελλιώτισσα-Άγραπτον

Όσο και να παραπονιόμαστε για τη μνήμη μας ….πλέον χάρη των ειδοποιήσεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουμε δικαιολογία! Μα αστειεύομαι φυσικά.Οι ειδοποιήσεις αυτές με έχουν διευκολύνει & σώσει άπειρες φορές ειδικά με τα γενέθλια των φίλων μου. Ειδικότερα όσον αφορά μια εκδήλωση έχεις δύο επιλογές είτε να πατήσεις ότι σε ενδιαφέρει είτε ΝΑΙ. Όταν λοιπόν πατάμε ΝΑΙ θα παρευρεθούμε σε μια εκδήλωση που μας ενδιαφέρει οι ειδοποιήσεις για αυτήν είναι δυο (μια το πρωί και άλλη λίγο πριν αρχίσει). Έτσι και η ομάδα μας OTI EVS έχοντας βρει μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση ‘’Άγραπτον από βιολί σε άρπα’’ με την Φλώρα Παπαδοπούλου στην αίθουσα Καστελλιώτισσα παρευρέθηκε σήμερα στο μοναδικό αυτό μνημείο με το τόσο ταξιδιάρικο ρεσιτάλ μπαρόκ άρπας. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία να ακούσουμε την άρπα αλλά συγχρόνως να ενημερωθούμε και για την καταγωγή της (Ιταλία) και τη δυσκολία όσον αφορά τα γραπτά από μουσικούς για αυτό το μουσικό όργανο. Όπως μας είπε και η ίδια η μουσικός << ίσως δεν έχουμε γραπτά είτε διότι δεν σώθηκαν είτε διότι δεν υπήρξαν αλλά για να υπάρχει η άρπα θα υπήρχαν και οι νότες>>. Η ίδια μας είπε ότι για αυτό το λόγο επέλεξε να μετατρέψει μουσική βιολιού σε μουσική άρπας. Ο συνδυασμός κινήσεων χεριών, εκφράσεων και ήχου άρπας ήταν μοναδικός.
Εκτός από τη μουσική γνώση και απόλαυση μάθαμε και για το αρχαίο αυτό μνημείο και τις διαφορετικές ερμηνείες του :
<< Σύμφωνα με τις ιστορικές πληροφορίες που διαθέτουμε, ο ιστοριογράφος Στέφανος Λουζινιανός(1537-1590) αναφέρει ότι ανάμεσα στις εκκλησίες που υπήρχαν στη Λευκωσία κατά την εποχή του ήταν και η εκκλησία της Αγίας Κλάρας (Αγίας Φωτεινής), η οποία ονομαζόταν Καστελλιώτισσα και χρησιμοποιόταν επίσης ως μονή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Willebrand του Oldenburg, το 1211 έγιναν εργασίες με σκοπό την επανοικοδόμηση του κάστρου της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα η Καστελλιώτισσα να κτιστεί αργότερα πάνω στο παλαιότερο καστέλλι (κάστρο).Σύμφωνα με τον Cavaliere Cornelio Desimoni, η εκκλησία υπήρχε ήδη από το 1300. Την αναφέρει ξανά ο Φλώριος Βουστρώνιος στο «Χρονικό της νήσου Κύπρου», γράφοντας πως το 1368 ο Βασιλιάς Πέτρος Α’ υποχρέωσε την ερωμένη του Jeanne Laleman να εγκαταλείψει την Καστελλιώτισσα και υποχρέωσε τη Marie Gibelet να καταφύγει στη μονή. >>
Αν ενδιαφέρεστε και εσείς μπορείτε να επισκεφθείτε για δύο ακόμα μέρες καθώς στο 2ο Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής, ένα Φεστιβάλ Μεσαιωνικής, Αναγεννησιακής και Μπαρόκ μουσικής με παλαιά όργανα και αυθεντικές εκτελέσεις με καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό που διοργανώνει ο Σύνδεσμος “Οι Φίλοι του ARTE” υπάρχουν και άλλες δράσεις: Τρίτη 11/12 ώρα 13:00 – 14:30 – Ανοικτή πρόβα δίπλα από τον Κώδικα της Κύπρου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο. Τρίτη 11/12 – Προβολή ταινιών:
1) 18:30 – Ντοκυμαντέρ «¨Ένα μάθημα τσεμπάλου με τον Scott Ross»
2) 20:00 – Μπαρόκ όπερα: “Ορφέας” του Μοντεβέρντι.
Τετάρτη12/12 – THE MUG OF BROWN ALE – Μουσική απο τα Βρεττανικά νησιά και τη Γαλλίατου Μπαρόκ με τους Δημήτρη Κούντουρα (φλάουτο με ράμφος) και Φλώρα Παπαδοπούλου(Μπαρόκ άρπα)
Χαρίστε στον εαυτό σας τη μαγευτική εμπειρία της μουσικής μέσα στο μεσαιωνικό μνημείο της Καστελλιώτισσας.
Πηγές


Recent Comments