Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο
Συνάντηση με τον κ. Χρήστο Καποδίστρια,Αναπληρωτή Επικεφαλή, Σύμβουλο Πρεσβείας Α’

Σήμερα 12 Δεκεμβρίου 2018 είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Χρήστο Καποδίστρια Σύμβουλο Α΄ Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο για θέματα που απασχολούν από κοινού Κύπρο και Ελλάδα αλλά και στενές συνεργασίες μεταξύ των δύο κρατών που δεν σταματούν να βοηθούν το ένα το άλλο σε κάθε δυσχέρεια ή για θέματα που χρειάζονται άμεση στήριξη και βοήθεια. Κάθε εποχή ενέχει κινδύνους αλλά όπως βλέπουμε οι δεσμοί της Ελλάδας με την Κύπρο ήταν και είναι ισχυροί και διαχρονικοί. Πράγμα που αποτυπώνεται και στις πολιτικές σχέσεις των δύο κρατών οι οποίες είναι άριστες και αντανακλούν την εγγύτητά τους και αναπτύσσονται διαρκώς σε όλους τους τομείς. Απτό και πρόσφατο παράδειγμα η παροχή χρηματικής βοήθειας στους πυρόπληκτους στο Μάτι τον Ιούνιο του 2018. Θα θέλατε να μας πείτε για το συντονισμό των δράσεων και ενεργειών για τα περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα όσον αφορά την νεολαία;
κ. Καποδίστριας :
<<Η ανταπόκριση της Κύπρου, της κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εκκλησίας αλλά και των πολιτών ήταν συγκινητική. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο εθελοντισμός έφθασε στο απόγειό του, καθώς η αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους κατοίκους της Αττικής ήταν πραγματικά χωρίς προηγούμενο. Η πρεσβεία κατακλύστηκε από μηνύματα συμπαράστασης τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από απλούς πολίτες, οι οποίοι, σε καθαρώς ανθρώπινη βάση, θέλησαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους ή και να στείλουν μία βοήθεια σε όσους βρέθηκαν σε θέση ανάγκης. Όλες οι πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις συμπαράστασης στους πληγέντες από την Κύπρο είχαν ιδιαίτερη απήχηση στην Ελλάδα,και μεταξύ αυτών και η συναυλία που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο, στην οποία εμφανίσθηκαν γνωστοί και αγαπητοί καλλιτέχνες τόσο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, προκειμένου να στηρίξουν τον φιλανθρωπικό σκοπό της.
Οφείλω να πω ότι έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, καθώς η οικογένειά μου και εγώ περνούμε στο Μάτι μέρος των θερινών διακοπών μας εδώ και πολλά χρόνια και, μάλιστα, βρισκόμασταν εκεί το απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Μεταξύ άλλων βιώσαμε την πρωτόγνωρη ταχύτητα του ανέμου, εξ αιτίας της οποίας η φωτιά εξαπλώθηκε με ταχύτητα που,δυστυχώς, δεν άφησε περιθώρια διαφυγής σε πολλούς συμπολίτες μας. Η οικογένειά μου και εγώ ήμασταν από τους τυχερούς, καθώς σπεύσαμε αμέσως στη θάλασσα.Ωστόσο το θερμικό φορτίο ήταν τέτοιο που ένιωθες τις φλόγες πάνω σου. Δυστυχώς,μαζί με τους ανθρώπους που χάθηκαν, ήταν και ένας καλός φίλος των παιδιών μου. >>
Η ημέρα εκείνη θα μείνει για πάντα στο μυαλό όλων μας και ιδιαίτερα σε σας που το ζήσατε προσωπικά αλλά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μοιραστήκατε αυτή τη στιγμή σας μαζί μας παρόλο που γνωρίζουμε ότι τέτοιες αναμνήσεις πονάνε.
<< Όσον αφορά την σχέση Ελλάδας –Κύπρου είναι στενή και αυτό όχι μόνο από το 1960, οπότε η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία. Πράγματι, οι δεσμοί είναι αδελφικοί. Οι δυο χώρες έχουν ένα ευρύ φάσμα διμερών σχέσεων. Επίσης, όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για την επίλυση του κυπριακού, η Ελλάδα συμπαρίσταται στην προσπάθεια αυτή.
Αλλά τώρα έχουμε και νέα μορφή συνεργασίας, τις λεγόμενες τριμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής. Χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Οι συνεργασίες αυτές βασίζονται σε μία θετική ατζέντα για τους λαούς της περιοχής με κύριους στόχους την ασφάλεια, την ευημερία και την ανάπτυξη. Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον κανενός κράτους αλλά, αντιθέτως, αποσκοπούν στην ενότητα. Ο σκοπός είναι αυτή η θάλασσα που μας συνδέει να καταστεί μία θάλασσα συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας.
Σημαντικές είναι και οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το παρατηρούμε και από την διεξαγωγή εκατέρωθεν καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
κ. Καποδίστριας :
<< Οι παραδόσεις είναι κοινές, η ιστορία είναι κοινή. Η πολιτιστική συνεργασία και ανταλλαγές είναι διαρκείς. Μοιραζόμαστε τη μουσική αλλά και όλους τους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού. Η Πρεσβεία έχει μία σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα μέσω των εκδηλώσεων που με συνέπεια διοργανώνει ή θέτει υπό την αιγίδα της και όλες είναι αναρτημένες στη σελίδα της Πρεσβείας.>>
Ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής νεολαίας και της κυπριακής νεολαίας στη μετακίνηση από το ένα κράτος στο άλλο για την εύρεση εργασίας σε καιρούς οικονομικής δυσχέρειας;
κ. Καποδίστριας :
<< Στην Ελλάδα βιώσαμε τις συνέπειες μίας επώδυνης οικονομικής κρίσης, η οποία υποχρέωσε πολλούς νέους να αναζητήσουν επαγγελματική διέξοδο σε άλλες χώρες. Η Κύπρος, με δεδομένους τους αδελφικούς δεσμούς που μας συνδέουν, αποτέλεσε από την αρχή τόπο προσέλκυσης επαγγελματιών από την Ελλάδα που επέλεξαν να αποζητήσουν μία νέα αρχή σε μία άλλη χώρα. Αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των Ελλήνων που διαβιούν στην Κύπρο να έχει αυξηθεί σημαντικά. Μέσω των υπηρεσιών του Προξενικού Γραφείου της Πρεσβείας,έχουμε την ευκαιρία αλλά και την ευθύνη να μεριμνούμε για θέματα που τους αφορούν, όπως η επαφή τους με τις υπηρεσίες στην Ελλάδα κ.α.
Παρατηρούμε επίσης τη μετακίνηση και σε επίπεδο πανεπιστημιακής μόρφωσης α) πολλοί κύπριοι σε ελληνικά πανεπιστήμια και β) πολλοί Έλληνες σε κυπριακά πανεπιστήμια-(Πρακτική άσκηση ,μεταπτυχιακά,έρευνες και υποτροφίες)
κ. Καποδίστριας :
<< Είναι τόσο κοντά οι δύο κοινωνίες ώστε να θεωρείται απολύτως φυσικό ένας Κύπριος να σπουδάζει στην Ελλάδα και το αντίστροφο. Το πρώτο μάλιστα συμβαίνει εδώ και δεκαετίες.Θυμάμαι, πάντοτε, τους Κύπριους συμφοιτητές και συμφοιτήτριές μου στην τότε ΑΣΟΕΕ, το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Με βάση τους κλάδους των Πανεπιστημίων (Σχολή οικονομικών επιχειρηματικών και διεθνών σπουδών, Σχολή χρηματοοικονομικής και στατιστικής, Σχολή ναυτιλίας και βιομηχανίας & Σχολή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών) πως αξιολογείτε τις επιλογές των φοιτητών και τι αντίκτυπο έχει αυτό για την κοινωνία μας; Θεωρείτε ότι η παιδεία μας είναι αρκετά ισχυρή ώστε να έχει εμφυσήσει ουμανιστικές παρακαταθήκες στην νεολαία που όλο και περισσότερο έχει στη διάθεσή της πρόσβαση σε σχολές που αφορούν την τεχνολογία;
κ. Καποδίστριας :
<< Κάθε εποχή δημιουργεί την ανάγκη εξειδίκευσης της γνώσης σε κάποιους τομείς. Για την δική μας εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, ένα καίριο διακύβευμα, ένα στοίχημα θα μπορούσαμε να πούμε, αποτελεί η ανάπτυξη αυτή της τεχνολογίας να μην υπερβεί σε σημαντικότητα την ανθρώπινη διάσταση, το ανθρώπινο μέτρο, για να θυμηθούμε το «παν μέτρον άριστον», αυτή την σπουδαία παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής σκέψης. Η τεχνολογία θα πρέπει, επομένως, να παραμένει προσηλωμένη στην υπηρεσία της ανθρώπινης γνώσης και προόδου.
Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο εσείς;
<<Επειδή εκπροσωπείτε νέους ανθρώπους, θα ήθελα να ευχηθώ σε εσάς και στα μέλη σας καλή δύναμη και πίστη στον εαυτό, στις δυνάμεις και στις αρχές σας, προκειμένου να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. >>
Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Χρήστο Καποδίστρια για το χρόνο σας και ελπίζουμε να συνεχίσετε το σπουδαίο και δύσκολο έργο με τον τόσο ευγενικό και διπλωματικό τρόπο όσο εξέλαβα από τη σημερινή μας συνάντηση.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα κ. Χρήστου Καποδίστρια
1999-2002 : Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, Αλβανία
2002-2005: Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
Βρυξέλλες
2006-2007: Πρεσβεία της Ελλάδας στην Βαγδάτη, Ιράκ
2007-2009: Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βελιγράδι, Σερβία
2009-2011: Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα
2011-2015 : Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
2015εως σήμερα : Πρεσβεία της Ελλάδας στην Λευκωσία, Κύπρος


Recent Comments